Miljøvenlig kørsel

Fairbenzin.dk bakker op om miljøvenlig kørsel. Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan i som erhvervsdrivende kan skåne miljøet mest muligt og samtidig spare lidt ekstra på literen. I kan med fordele introducere jeres medarbejdere i disse simple gode råd til miljøvenlig kørsel – det er god stil ?

Hvordan lyder det, at spare mellem 15-30% brændstof?

Vi har samlet gode råd, så i kan spare penge på brændstof og skåne miljøet mest muligt.
 • Kør med lavere omdrejninger generelt f.eks. ved at vælge højere gear, men undgå at bilen sejtrækker.
 • Tank køretøjet op med det mest “grønne” brændstof. Læs mere om de forskellige brændstoftyper.
 • Vælg en brændstoføkonomisk bil.
 • Hold god afstand til forankørende så hårde opbremsninger undgås. Slip speederen i god tid før rødt lys og undgå at koble bilen ud, men motorbrems i stedet. Hårde nedbremsninger og hurtig acceleration bruger unødvendigt brændstof. Prøv at kør så “glidende” som muligt.
 • Fjern unødvendigt tunge genstande fra køretøjet, nu lettere bilen er, desto mindre brændstof benytter du.
 • Afmonter tagbagagebæren når du ikke benytter den. Herved optimerer du vindforhold og vægt på bilen.
 • Stop motoren når du holder stille. (Tomgangskørsel over 1 minut er desuden forbudt i visse politikredse) Undgå tomgang og start først bilen når alle er klar.
 • Luk vinduer når du kører. Åbne vinduer øger luftmodstanden og du kan spare op til 5% brændstof.a
 • På motorvejskørsel forbruger den nemt 20% mere brændstof ved at køre 130 km/t. i forhold til 110 km/t. Sænk derfor farten, hvis du har mulighed for det. Ved at køre 80 km/t i stedet for 110 km/t kan du spare op til 30% brændstof.
 • Unlad at benytte unødvendig energi på ekstraudstyr i bilen (Varme, aircondition og el-ruder)
 • Kan et køretøj med motorvarmer vælges, så er det fordelagtigt idét at motorvarmer gavner miljøet og en kold motor bruger mere brændstof.
 • Overhold serviceeftersyn og tjek ofte bilens olietilstand.
 • Tjek ofte køretøjets dæktryk. Et forkert dæktryk kan betyde væsentligt højere brændstofforbrug.
Tank billigt op med et rabatkort til tankstationen
Vælg biobrændstof og kør miljørigtigt, så skåner du miljøet og din pengepung

Hvorfor miljøvenlig kørsel?

Hvor skal vi starte? Med mindre man skal køre racerløb eller ejer en monstertruck, så er der næsten ikke andet en gode årsager til, at vi alle skal køre miljørigtigt. Vi vil alligevel grave lidt dybbere i de mange fantastiske årsager.

Miljøhensyn handler om meget mere end miljø, tro det eller ej. Det handler også om at spare penge på brændstof og om at holde bilen i god stand. Vores biler og andre brændstofdrevede køretøjer gør hverdagen mere behagelig, men det er altså ingen hemmelighed, at det er en voldsom belastning for miljøet.

Kunne alle billister i EU overholde den miljøvenlig kørsel, som i grove træk beskrives i vores overstående liste, ville vi kunne spare miljøet for mange millioner ton CO2 og spare milliader i udgifter på brændstof. Den største CO2-synder er energiproduktionen til opvarmning i og af huse, hernæst følger personbilernes store udledning og på en tredjeplads kommer varebiler, lastbiler og busser.

Lastbiler, diesel-varebiler og busser skal i miljøzoner overholde særlige krav til partikeludslip. Renere luft til byboere er målet. Læs mere om disse miljøzoner.

En typisk personbil i dag kan spare miljøet for 25 gram CO2 pr. kilometer ved at sænke farten med 10 km/t ved hastigheder på 120 til 110 km/t. I gennemsnit udleder nye danske biler 164 kg CO2 pr. 1000 kørte km. Der er naturligvis forskel på de forskellige modeller, men overordnet set kan vi spare miljøet for omkring 250.000 tons CO2 pr. år alene fra de danske motorveje ved, at sænke hastigheden en smule.

Selvfølgelig kan vi erstate bilen med cyklen som ikke udleder noget CO2 og tilgengæld forbedrer turen dit helbred. Til trods for det er der de seneste 15 år kørt ca. 20% flere biler ud på de danske veje. Alene i Danmark har vi godt og vel 2 millioner personbiler som aktivt benyttes.